Agenda (vanaf 2014)


Zaterdag 21 november 2015 | 20.00 uur: Eleonora door Jochem Stavenuiter
Entree: € 15,-

Eleonora wordt gespeeld door Jochem Stavenuiter { NNT ] en gaat over zijn moeder Eleonora. Zij kreeg een hersenbloeding toen hij 15 was en liep daarbij een ernstige hersenbeschadiging op. De voorstelling gaat over vergeten wie je bent over de wekelijkse bezoeken aan het verpleeghuis en over de hoop dat het weer goed met haar zal komen.“Wie is je moeder nog, als haar geheugen nog maar 10 minutenherinneringen vasthoudt? En wie ben je als puberzoon wanneer je voortdurend moet beslissen of je meegaat in haar verknipte tijdsbesef om een gesprek op gang te houden?”

Reserveren kan op telnr. 050–541 55 49 en via info@ccengelbert.nl

Aanvang 20.30 u. kerk open vanaf 20.00u. Entree 15 euro incl. koffie en gebak.



Donderdag 2 juli 2015 | 20.00 uur: 4 Mei-Projekt geeft zomerconcertje in Engelbert | Entree: gratis

Op donderdagavond 2 juli geeft het koor van het 4 Mei-Projekt een optreden in informele sfeer om zo het seizoen feestelijk af te sluiten. Er zal muziek uit de recente concertreeks gezongen, maar ook alvast een voorproefje van het nieuwe programma voor 2016. Verder zijn er enkele fraaie Armeense liederen te horen en zal er op het Flentrop-orgel muziek van Philip Glass worden gespeeld. Het concertje zal ongeveer een uur duren. De aanvang is om 20 uur en de toegang is gratis. Bij goed weer houden we na afloop een gezellige nazit op het terras van Harry’s Eetcafé – en anders maar binnen…



Donderdag 7 mei 2015 | 20.00 uur: Lezing door strafadvocaat Wim Anker | Entree: € 10,=

Op 7 mei zal de beroemde strafadvocaat Wim Anker een lezing houden in het kerkje van Engelbert. Hij zal spreken over de specifieke rol taak en attitude van de strafpleiter , over vooroordelen die in de samenleving heersen , en over ethische grenzen. Hij gaat in op interessant zaken uit het verleden en heden. Hij staat stil bij de zaak Ferdi E. (ontvoerder en moordenaar van Gerrit - Jan Heijn), de Volendambrand, de zaak tegen de zedenverdachte te Amsterdam Robert M., de drievoudige moord in Drenthe (Spier en Exloo), enzovoort. 
Na 45 min is er een pauze daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
 
Reserveringen Uitsluitend Per Telefoon  : 050 5415549. 
(Dit i.v.m. verwachte grote belangstelling)



Maandag 4 mei 2015 | 20.00 uur: Dodenherdenking

Ook dit jaar vindt de 4 mei-herdenking in Engelbert weer plaats.
Om 19.55 uur vertrekken we vanuit de kerk voor een stille tocht om vervolgens kransen te leggen bij de graven van de heer Wayer en de heer Georg. Wij  nodigen daarna iedereen uit  om in de kerk een kop koffie/thee/of limonade te drinken. In het luisteren naar muziek herkennen we veel emoties, zorgen en vreugde.  Op deze avond kunnen we dat herkennen in een kort orgelconcert, met Hans Fidom als organist. We hopen dit met velen van u te mogen delen.

De Culturele Commissie Engelbert.


Zondag 22 maart 2015 | 14.30 uur: Optreden van het kinderkoor Mien Laive Tied | Kerk van Engelbert
Entree: € 5,= |Donateurs gratis

Mien Laive Tied is een jeugdkoor uit de omgeving van Kolham dat bestaat sinds 1 oktober 2005. Mien Laive Tied wordt gevormd door een enthousiaste groep van kinderen en volwassenen. De kinderen worden ondersteund en begeleid door een aantal dames en een toetsenist.



Mien Laive Tied bezorgt u graag een gezellige middag of avond met liedjes uit Grootmoeders tijd in de Groningse en de Nederlandse taal. De optredens zijn in verzorgingstehuizen, op scholen, bij verenigingen, instellingen en op andere locaties.
Mien Laive Tied biedt een gevarieerd programma met verschillende thema’s zoals Sinterklaas, Kerst en jubilea.

De tijdsduur van het optreden varieert van 1 tot 2,5 uur. Het optreden kan worden aangepast aan uw wensen. De liedjes worden ten gehore gebracht in passende klederdracht uit de tijd van Ot en Sien. Het geheel wordt omlijst met Groninger gedichten en verhaaltjes Het is uitermate geschikte muziek om naar te luisteren of om uit volle borst mee te zingen. Mien Lieve Tied heeft een CD uitgebracht met de liedjes uit Grootmoeders Tijd, compleet met tekst.

Aanvang 14.30 uur, entree is € 5,00 en voor donateurs gratis.

In de pauze wordt er koffie en gebak verkocht.
Vrijdag 13 februari 2015 | 20.00 uur: Ynskje Penning vertelt over Emo’s reis. | Kerk van Engelbert | Entree: € 5,=

Ynskje Penning – van Staalduinen is historicus, beeldhouwer en schrijver.  Naast kinderboeken en schoolboeken en romans schrijft ze het liefst historische romans en historische thrillers.


Zij zal vertellen over de spannende gebeurtenissen die abt Emo van Wittewierum heeft meegemaakt. Het was in de tijd dat ook de kerk van Engelbert werd gebouwd. Het is zeer waarschijnlijk dat Emo op zijn reis langs de kerk van Engelbert kwam.
Vanaf de vroege Middeleeuwen hebben monniken het noordgroningse land ontgonnen en een begin gemaakt met de landaanwinning bij het wad.
Abt Emo stond aan het hoofd van het klooster ‘Nijeklooster’. De mensen van Wierum schonken in 1211 hun kerk aan het klooster zeer tegen de zin van de bisschop van Munster. Deze maakte de schenking ongedaan en wilde de kerk bij zijn bisdom inlijven. Emo was diep verontwaardigd over dit onrecht. Het bisdom Munster bezat immers geen macht over het Groningse land. Midden in de winter ging hij op reis naar de paus in Rome om zijn recht te halen. Hij reisde door Frankrijk naar Italië. Hij raakte ongewild betrokken bij de grote politieke problemen van die tijd: de kruistochten waren begonnen, er was een oorlog aan de gang met de saracenen, er was gedoe over de Duitse keizerskroon en er waren problemen rond de keizer van Constantinopel. Het was een levensgevaarlijke reis. Maar uiteindelijk krijgt hij in Rome zijn gelijk. Eind goed, al goed? Nee dus. Op de terugreis blijkt de pauselijke bul  gestolen te zijn. Alle moeite lijkt voor niets te zijn geweest. Emo was een instorting nabij …. Hoe zal dit aflopen?

Emo, de abt van het kleine klooster in Wittewierum was niet zomaar een priester. Hij had gestudeerd in Oxford in Engeland, in Parijs en Orléans in Frankrijk. Hij was in heel Europa bekend om zijn geleerdheid. Zijn levensdoel evenwel had hij gevonden op het platteland van Noord-Groningen.
Ynskje Penning heeft zelf de hele route van de tocht van Emo nagereisd samen met professor Dick Boer. Onderweg hebben zij onderzoek gedaan naar gegevens over Emo in de archieven van de kloosters waar zij langskwamen. Prof. Dick Boer heeft een wetenschappelijk boek over de reis van Emo geschreven. Ynskje Penning heeft de avonturen van Emo beschreven als een historische thriller met als titel: Emo’s labyrint.

De kerk is om half acht open. De toegangsprijs bedraagt EUR. 5,-
In de pauze kunt u koffie,thee en gebak kopen.


Vrijdag 14 november 2014 | 20.00 uur: Kijken in ziel van Rusland
Kerk van Engelbert | Entree: € 5,=

Vrijdagavond 14 november zal drs. S J Standhardt een lezing geven over de huidige situatie in Rusland en Oekraine en wat dit doet met omringende landen zoals bijvoorbeeld Georgie en met de in Nederland woonachtige Russen.
Sven is Slavist en Ruslandkenner, hij is priester in de Russisch orthodoxe kerk in Leer en Amsterdam en als havenpastor werkt hij in de Eemshaven. In de zomer begeleidt hij reizen naar Rusland Baltische Staten en o.a. ook Iran.
Door zijn vele contacten en vriendschappen met “gewone”Russen in en buiten Rusland, neemt hij ons mee in de complexe geschiedenis van het land en wat het voor de mensen daar en hier betekend.
 



U bent van harte welkom namens de culturele commissie van Engelbert, die deze avond organiseert.
Reseveren : 050 – 5415549  


Zondag 2 november 2014 | 11.00 uur: Khareba & Gogia
Kerk van Engelbert | Entree € 12,50

Uit het zonnige Georgië doet het mannenensemble Khareba & Gogia met de vermaarde meerstemmige zang voor de vijfde keer Noord-Nederland aan tijdens een herfsttournee van 23 oktober t/m 9 november 2014. De unieke, warme samenklank van het ensemble heeft inmiddels haar weg gevonden naar de harten van het Nederlandse publiek. Het eerste muzikale lustrum van Khareba & Gogia in Nederland wordt een oorstrelend feest. Om dit te vieren presenteert het ensemble dit najaar tevens een dvd met unieke concertopnames uit o.a. Georgië en Nederland.




Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele zangers Levan Goliadze (bas-bariton), Jemal Museridze (bas), Kosta Gogolashvili (tenor), Soso Zurabauli (tenor) en accordeonist-begeleider Gogi (Zaza) Simonishvili. De vier zangers hebben als solisten hun muzikale sporen ruimschoots verdiend in onder andere het Georgisch staatsensemble Erisioni en het Georgisch Radio-en Televisie-Octet. Een waardevolle aanwinst en aanvulling op de meerstemmige zang is Gogi die met zijn accordeon zowel opzwepende dansmuziek met de typisch Georgische harmonieën en ritmes als ook de melodische, lyrische kant van het instrument laat horen.

Het repertoire van Khareba & Gogia varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen, romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De tot in de perfectie beheerste meerstemmige liederen worden naast de accordeon, gitaar en piano eveneens begeleid door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel). De luisteraar wordt op de mystieke klanken meegevoerd naar een wereld van bergen, eeuwige sneeuw, lieflijke beekjes, rijk gevulde tafels, wijn, vriendschap en (on)mogelijke liefdes; een wereld waar eeuwenoude tradities nog altijd in ere worden gehouden. Lyrische zang afgewisseld met opzwepende klanken vol dynamiek en verrassende samenklanken maken een concert van Khareba & Gogia tot een onvergetelijke muzikale ervaring met gegarandeerde kippenvelmomenten.


Zaterdag 11 oktober 2014: Rommelmarkt
Kerk van Engelbert | Toegang gratis



Ook dit jaar organiseert de Culturele Commissie Engelbert weer een rommelmarkt en wel op: Zaterdag 11 oktober van 11.00 uur t/m 15.00 uur. Wilt u uw oude spullen voor deze dag bewaren?



Donderdag 9 oktober kunt u van 18.00 – 20.00 uur de spullen weer inleveren.
Kleine meubelen, boeken, speelgoed en gebruiksvoorwerpen.
Contact: Oebele Bruinsma- tel: 5492820 of Winny Strijbosch- tel: 5412557


4 mei 2014: Dodenherdenking in de kerk van Engelbert


10 mei 2014: Noordelijke Orgeldag