Agenda


Zaterdag 17 december 2016 | 20.00 uur: Kerst met de Cantantes
Kerk van Engelbert | Entree € 5,00


20161207-flyer adobe lightbox galleryby VisualLightBox.com v6.1

(klik voor groter)

Vrouwenkoor Cantantes

o.l.v. Wilma de Jong - van Bommel
           Sybolt de Jong  orgel / piano

Nelleke Smits en Henny Veldman solozang

 


Zondag 6 november 2016 | 11.00 uur: Khareba & Gogia
Kerk van Engelbert | Entree € 12,50

Uit het zonnige Georgië doet het mannenensemble Khareba & Gogia met de vermaarde meerstemmige zang voor de vijfde keer Noord-Nederland aan tijdens een herfsttournee van 26 oktober t/m 6 november 2016. De unieke, warme samenklank van het ensemble heeft inmiddels haar weg gevonden naar de harten van het Nederlandse publiek. Het eerste muzikale lustrum van Khareba & Gogia in Nederland wordt een oorstrelend feest. Om dit te vieren presenteert het ensemble dit najaar tevens een dvd met unieke concertopnames uit o.a. Georgië en Nederland.
Khareba & Gogia bestaat uit de vier professionele zangers Levan Goliadze (bas-bariton), Jemal Museridze (bas), Kosta Gogolashvili (tenor), Soso Zurabauli (tenor) en accordeonist-begeleider Gogi (Zaza) Simonishvili. De vier zangers hebben als solisten hun muzikale sporen ruimschoots verdiend in onder andere het Georgisch staatsensemble Erisioni en het Georgisch Radio-en Televisie-Octet. Een waardevolle aanwinst en aanvulling op de meerstemmige zang is Gogi die met zijn accordeon zowel opzwepende dansmuziek met de typisch Georgische harmonieën en ritmes als ook de melodische, lyrische kant van het instrument laat horen.

Het repertoire van Khareba & Gogia varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen, romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De tot in de perfectie beheerste meerstemmige liederen worden naast de accordeon, gitaar en piano eveneens begeleid door een aantal specifiek Georgische instrumenten, zoals de panduri, baspanduri, tsjonguri (soort luiten), Georgische harmonica en doli (trommel). De luisteraar wordt op de mystieke klanken meegevoerd naar een wereld van bergen, eeuwige sneeuw, lieflijke beekjes, rijk gevulde tafels, wijn, vriendschap en (on)mogelijke liefdes; een wereld waar eeuwenoude tradities nog altijd in ere worden gehouden. Lyrische zang afgewisseld met opzwepende klanken vol dynamiek en verrassende samenklanken maken een concert van Khareba & Gogia tot een onvergetelijke muzikale ervaring met gegarandeerde kippenvelmomenten.


Donderdag 7 juli 2016 | 20.00 uur: concert "4 Mei-Projekt "
Alweer voor de derde keer sluit het koor van het 4 Mei-Projekt het seizoen af met een gratis optreden in een informele, zomerse sfeer in het kerkje van Engelbert. Het koor zingt zowel muziek uit diverse eerdere programma’s als geheel vers repertoire, dat voor het allereerst ten gehore wordt gebracht. Dirigent Pieter Kole zal ook nu weer zorgen voor een intermezzo op het orgel. De avond besluit met een close harmony-optreden van enkele rijpere jongemannen, die nog nadenken hoe ze zich willen noemen! Het concert zal ongeveer een uur duren en begint om 20 uur.
Na afloop houden we bij mooi weer een gezellige nazit op het terras Harry’s Eetcafé ietsje verderop - bij minder mooi weer binnen. Wij verwelkomen u graag!


Zondag 5 juni 2016 | 14.30 uur: concert "Nieuwe Maan" m.m.v. Yuri Makarov, viool, en Andrei Makarov, piano.Plaats: Kerk Engelbert,
Engelberterweg 39,
9723 EJ Groningen.

Toegang €8,
voor kinderen tot 12 jaar €5.

Reserveren: een bericht te sturen aan reserveren@caucasica.nl met vermelding van uw naam en het gewenste aantal kaarten. Als u donateur bent (dat kan vanaf €25 per jaar) heeft u gratis toegang. Wilt u in dat geval bij uw reservering vermelden dat u donateur bent?

De vier componisten Tanejev, Komitas, Dargomyzjski en Tsjajkovski zoeken elk op hun eigen wijze naar harmonie in muziek, natuur en religie. Deze weg is niet eenduidig: hij kronkelt zich langs eenzaamheid, twijfel en een diep godsbesef, maar ook langs atheďsme en mystieke natuurbeleving. In de voorchristelijke Armeense en Oosterse rituelen en tradities speelt de natuur een grote rol. Zon en maan zijn verwikkeld in een dagelijks spel van aantrekking en verwijdering, als symbolen voor een jongeman en een meisje. Zon en maan dansen een dans van geboorte en dood. De zon die ondergaat in zee keert terug naar het diepste van de oceaan, naar waar de aarde is ontstaan. Het beeld van de zon die zich als jongeman laat koesteren in het water door het zachte licht van de maan, is verweven in het onderbewustzijn van het Oosten. Dit beeld klinkt door in de liederen van bijvoorbeeld Komitas. De gloed van de avondschemering maakt jonge meisjes mooi en aantrekkelijk. De zon vindt, nadat hij overdag zijn vuurkracht heeft gegeven, rust in een schitterend paleis aan het einde van de wereld voorbij het Oosten. Daar krijgt hij weer nieuwe energie, dankzij moederlijke rust en zorg. Hij is weer klaar voor de volgende cyclus – tot in de eeuwigheid. In de melodieën klinkt op verschillende wijze dit spel van aantrekking, versmelten, wegsterven en rust – soms met een godsbesef, dan weer met humor en lichtvoetige ironie. In het concert Nieuwe maan is het koor Caucasica samen met de luisteraar voor even deel van dit spel: het spel van zon en maan, aantrekking en afstoting, en de eeuwige belofte van een nieuwe maan, een nieuwe zon.


Zaterdag 16 mei 2016 | 20.00 uur: Pinksterconcert Camerata Nordica Telemann ConsortLeerlingenensembles Camerata Nordica van docent Rachael Yates en Telemann Consort van docent Jankees Braaksma geven een vrolijk Pinksterconcert!

Werken van: Vivaldi, Telemann, Bach, Piazzola en Marcello.

Solisten: Annemieke Woldring, Jos Woldring en Femke Winsemius

Entree: vrijwillige bijdrage van € 5,-


Woensdag 4 mei 2016 | 19.40 uur: 4 mei herdenking in Engelbert

Jaarthema: De vrijheid omarmdDe Culturele Commissie Engelbert en het 4 en 5 Mei Comité wil iedereen uitnodigen om op Woensdag 4 Mei de slachtoffers te gedenken die gevallen zijn in de  2e Wereldoorlog en in alle wereldconflicten daar op volgend.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 19.40  Verzamelen in de kerk
  • 19.50  Start stille tocht over het kerkhof
  • 20.00  Luiden van de klok
  • Bloemen en kransen leggen bij de oorlogsgraven
  • Bij terugkomst in de kerk is er koffie/thee of limonade voor de kinderen
  • Herdenkingsbijeenkomst in de kerk  waar bij persoonlijke herinneringen aan u worden verteld door Griet Schnuck

Kinderen worden  van harte uitgenodigd om aan deze herdenking deel te nemen. 


Zondag 17 april 2016 | 15.00 uur: Het Gronings Kamerkoor o.l.v. Jelte Hulzebos
Premiere "Mien Toal"

Het Gronings Kamerkjoor presenteert op zondag 17 april de premiere van hun programma "Mien Toal"

De liederencyclus "Mien Toal"

van Gijs Philip van Schaik naar Groninger gedichten van Anna de Vries - Maarhuis

Vier Nederlandse componisten
Julius Röntgen, Hertman Strategier, Frank van Nimwegen en Joop Voorn

Johannes Brahms en Eric WhitacreMet medewerking van
Lammert Wiersema, piano en Herbert van Essen, viool

Toegang:
Kaarten à € 10,00 (inclusief programmaboekje) zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk

De Culturele Commissie Engelbert


Zondag 9 april 2016 | 11.00 uur: Rommelmarkt
van 11.00 tot 15.00 uur in de kerk van Engelbert

Zaterdag 9 april organiseert de Culturele Commissie Engelbert een Rommelmarkt van 11.00 tot 15.00 uur in de kerk van Engelbert . Sinds de vorige rommelmarkt is het orgel prachtig gerestaureerd maar de commissie blijft extra geld nodig hebben voor onderhoud van kerk en orgel.


Nu het voorjaar zich al heel vroeg aankondigt komen bij U misschien al de schoonmaakkriebels en bent U van plan om eens goed te gaan opruimen. Wij vragen U om mooie en bruikbare spullen die U niet meer nodig hebt, te bewaren voor de inbreng van deze rommelmarkt. Grote meubels en kleding komen niet in aanmerking voor de inbreng.

Heeft u spullen die u af wilt staan tbv deze rommelmarkt dan kunt u ze Donderdag 7 april van 18.00 tot 20.00 afgeven in de kerk.

Contact:
Oebele Bruinsma- tel: 5492820
Winny Strijbosch- tel: 5412557

Wij blijven Uw steun nodig hebben en hopen op een mooie inbreng!
Zet U de rommelmarkt vast in Uw agenda?

De Culturele Commissie Engelbert


Zondag 3 april 2016 | 15.00 uur: Maas & Folgerts:
Rieks Folgerts terug in Engelbert

Op zondagmiddag 3 april geven Rieks Folgerts en Margret Maas een try-out van hun CD presentatie : Maas&Folgerts:   Kiek, zo kint ’ ook!

Het beloofd een fantastische middag te worden, met vertrouwde Groningse liedjes van Rieks. En nieuwe liedjes samen met Margret van hun  cd  ,aangevuld met grappige verhalen van Rieks en mooie songs van Margret, ze begeleiden zich zelf op de gitaar.  RTV Noord heeft ruime belangstelling getoond voor dit nieuwe duo 

Omdat we een volle kerk verwachten is het raadzaam te reserveren.
Dat kan op nr. 5415549
De kerk is 3 kwartier voor aanvang open en de koffie is dan klaar.

De Culturele Commissie Engelbert


Zondag 20 maart 2016 | 15.00 uur: Concert Martin van Hees

Gitarist Martin van Hees verzorgt op 20 maart 2016 om 15:00 uur een gitaar concert naar aanleiding van zijn nieuwe CD ‘Cadence’. De kerk in Engelbert, waar het concert plaatsvindt, is Martin wel bekend, omdat ‘Cadence' in deze kerk werd opgenomen! Bijzonder aan dit concert is dat het in het teken staat van ‘Kalkeri Sangeet Vidyalaya’: een school in India, waar Martin in november 2014 verbleef.

Tijdens het concert worden er composities gespeeld van o.a. Heitor Villa Lobos, Astor Piazzolla, Eric Satie en een eigen compositie van Martin van Hees. De opbrengsten van het concert gaan naar deze school. Toegang is 7,50 (jongeren) en 10,00 (volwassenen vanaf 26 jaar).

In de pauze is er koffie/thee en huisgemaakt gebak.BIOGRAFIE :
Gitarist Martin van Hees (Groningen 1990) is, volgens professor Zoran Dukic, een musicus met “outstanding musical expression”. Martin slaagde in juni 2014 cum laude voor zijn master studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een onderscheiding voor zijn bijdrage aan hedendaagse muziek. Tijdens zijn studie had Martin de eer om te soleren bij het Atheneum Kamer Orkest met de uitvoering van het Concierto de Aranjuez van J. Rodrigo. Martin maakt actief deel uit van verscheidene projecten waaronder hedendaagse muziek, kamermuziek en samenwerking met dans. Hij is de gitarist in ensemble Kluster5 die nauw samenwerkte met componist Louis Andriessen en die in januari 2016 te gast was bij het programma Vrije Geluiden van de VPRO.Van oktober tot december 2014 toerde Van Hees met ‘The Classical Guitar Project’ door India met als doel het promoten van de klassieke gitaar door middel van concerten, workshops en masterclasses. Martin gaf optredens in India, Thailand, Italië, België, Zwitserland, Griekenland en Nederland waaronder een concert in Het Concertgebouw met de Ligeti Academie. In 2015 werkt Martin samen componist Louis Andriessen. Martin won verschillende prijzen op nationale en internationale gitaar-concoursen. In februari 2016 was het release concert van de debuut CD ‘Cadence’ van Martin van Hees. Het solo gitaar album bevat werken van J.S. Bach, Frank Martin, M.M. Ponce en H. Villa Lobos. Tijdens Martin zijn verblijf in India ontmoette hij scholieren en musici van de ‘Kalkeri Sangeet Vidyalaya’ school. De opbrengst van dit concert gaat naar deze school in India.


Oudere activiteiten...