Agenda


24 december 2022 | 20.30 uur | Kerstavonddienst in Engelbert

Kerst in de dorpskerk.

Kerstavond, 24 december – in de afgelopen twee jaren hebben we onze jaarlijkse traditie van een kerstavonddienst in Engelbert over moeten slaan. Corona heet de spelbreker. Er was tot en met 2019 een mooie traditie met een gelegenheidskinderkoor van de school in Engelbert. Nanne van der Werf begeleidde het kinderkoor, Henk van Dijk dirigeerde. En de kerk stroomde vol. De laatste mensen die binnenkwamen, moesten zelfs staan.In goed overleg met  de culturele commissie hebben we besloten dat dat nog een stap te ver is. Maar we willen wel graag de traditie van een kerstavonddienst in de Engelberter kerk weer oppakken.

Daarom kiezen we voor een opzet op wat kleinere schaal, maar wel met een echt Engelberter karakter. Een eenvoudige dienst van ongeveer 50 minuten, bekende liederen begeleid op het orgel en ook extra medewerking van een muzikaal trio: zang van Ria de Vos en Henk van Dijk, begeleid door Nanne van der Werf op de piano.
En: het kerstevangelie, over het kind dat geboren wordt en in wie vrede begint.

U bent welkom om deze kerstdienst samen te vieren. De deur staat open op kerstavond.
Graag tot ziens!

namens de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Damsterboord,

Ria van Dijk (contactpersoon voor Engelbert), Jan Wilts (predikant)

 

gegevens
datum  24 december
tijd: 20.30 uur
medewerkenden: Ria de Vos en Henk van Dijk, zang
Nanne van der Werf, pianist
Gerard van Reenen, organist
ds Jan Wilts, predikant27 november 2022 | 15.00 uur |Jubileumconcert De ZIngerij

De Zingerij, 35 jaar de toon gezet!

21 november 2022 | 19.30 uur | Swap Sint

Swap Sint is een duurzaam ruil evenement

Swap Sint is een duurzaam ruil evenement dat speelgoed een tweede leven geeft. Het is dé manier om het Sinterklaasfeest voordelig, slim en duurzaam te vieren!
Kom naar de ruilmarkt en breng je schone en nette speelgoed dat een tweede leven verdient mee. Daarna mag je met de waardebonnen die je ontvangen hebt voor je ingebrachte speelgoed zelf weer iets nieuws uitzoeken.
Het overgebleven speelgoed gaat naar een goed doel.

Doe je mee met deze duurzame Sint Swap?

Hoe werkt het?
–neem net en schoon speelgoed mee
–ontvang waardebonnen voor je ingebrachte speelgoed
–kies zelf speelgoed uit wat je weer mee neemt
–overgebleven speelgoed wordt gedoneerd aan een goed doel

De voordelen:

–je bespaart tijd met inkopen van cadeaus
–je ruimt op in huis
–je bespaart geld
–en het belangrijkste: je werkt mee aan een duurzame SinterklaasLocatie: Engelberter kerk
Datum: maandag 21 november
Tijd: 19:30 - 20:00 inbreng speelgoed
20:00 - 21:00 ruilen speelgoed


13 november 2022 | 15.00 uur | Lezing in de kerk van Engelbert

Douwe Draaisma:
Leeftijd is een getal, JA, JA...

Op zondag, 13 november 2022, houdt Douwe Draaisma, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen, een lezing over Leeftijdsafhankelijke veranderingen in het geheugen.

Dhr. Draaisma is gespecialiseerd in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, waaronder: de Heimweefabriek, de Metaforenmachine en Als mijn geheugen mij niet bedriegt.Entree:            €7,50
Waar:              In de kerk van Engelbert
Aanvang:         15.00 uur ; de kerk is open vanaf 14.30 uur.
Reserveren via telefoonnummer 06-13645036

 


23 oktober 2022 | 11.00 uur | Koffieconcert met Khareba & Gogia

Concert Khareba & Gogia

Het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië komt in oktober 2022 naar Nederland voor een nieuwe reeks concerten. Muziek verbindt en geeft troost. Ondanks het verdriet rond het wegvallen van oprichter en zanger Levan Goliadze gaat de muziek van Khareba & Gogia niet verloren voor het Nederlandse publiek.

Georgië, een klein christelijk land in de Kaukasus op een knooppunt tussen Oost en West, heeft een eeuwenlange traditie van meerstemmige zang met grote verfijning en regionale variaties. Niet voor niets behoort de meerstemmige zang uit Georgië tot het culturele werelderfgoed van Unesco.

Zoals het Georgische landschap een gevarieerd landschap is van bergen, rivieren, wijngaarden, theeplantages en steppen - zo is ook de muziek van het ensemble Khareba & Gogia - rijk en veelzijdig. Het repertoire varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië.Khareba & Gogia nodigt een ieder uit om volop te genieten van de unieke, warme klanken uit dit deel van de wereld. Khareba & Gogia bestaat dit jaar uit soliste Lia Khuntsaria, Giorgi Gogitadze (tenor en multi-instrumentalist), Kacha Aslanishvili (tweede tenor, dirigent), Zakaria Merebashvili (bas/bariton) en accordeonist-begeleider Gogi (Zaza) Simonishvili. De leden van Khareba da Gogia hebben een indrukwekkende staat van dienst in bijvoorbeeld het Georgisch staatsensemble Erisioni, Georgische nationale opera en ballet, Kelaptari, Rustavi ensemble, Tbilisi ensemble en nog vele andere orkesten.

De meerstemmige zang wordt dit keer verrijkt met de warme stem van Lia Khuntsaria en als vanouds aangevuld met een aantal specifiek Georgische instrumenten zoals de panduri, bas-panduri, tsjonguri (soort luiten), salamuri (fluit) en doli (trommel). Daarnaast laat Gogi Simonishvili met zijn accordeon zowel opzwepende dansmuziek als ook de melodische, lyrische kant van het instrument horen. Lyrische zang wordt afgewisseld met opzwepende klanken vol dynamiek. De verrassende samenzang maakt een concert van Khareba & Gogia tot een onvergetelijke muzikale ervaring met gegarandeerde kippenvelmomenten.

Zondag 23 oktober Koffieconcert met Khareba & Gogia in de Kerk van Engelbert
Aanvang          11 uur
Entree             € 15,00
Inlichtingen en reserveringen: 06-1364503612 oktober 2022 | 11.00 uur | Lezing in de kerk van Engelbert

Kosmische verwondering
prof. dr. P.D. Barthel (RU Groningen)

Het heelal - in al zijn facetten, van groot tot klein - roept bij ons nieuwsgierigheid, fascinatie en verwondering op. Vanuit die emoties zoeken wij, mensen, naar antwoorden en zingeving, naar onze plaats in deze wereld. Spreker Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijver van het boekje “Professor, bestaat God?”

Hij ziet wetenschap, kunst en religie (“het ware, het schone, en het goede”) als pijlers van onze wereldbeschouwing, als de essentiële ingrediënten waarmee wij onze opstelling in de wereld bepalen. En hij wil daarover graag met ons in gesprek.

-       Waar: Kerk van Engelbert
-       Datum: woensdag 12 oktober 2022
-       Begintijd: 20:00 uur (kerk open vanaf 19:30)
-       Toegang: € 5,-
-       Informatie: 06-26 22 42 62

 


11 september 2022 | 16.00 uur | Vlieland van toen naar nu

Concert

Het ad hoc ensemble VlieVocaal heeft deze zomer op Vlieland enkele keren een programma uitgevoerd met het eiland als thema. Van verschillende kanten kwam het verzoek om dit ook eens in Groningen te laten horen. Dat gaat binnenkort gebeuren:
                              
Zondag 11 september, 16.00 – 17.00 uur
                               Kerk Engelbert
                               Vrije gift om de kosten te dekken

Wanneer is Vlieland eigenlijk ontstaan? Wat zijn Queesters? Welk verhaal stond er in de ‘Flesschenpost ’die de dichter Slauerhoff beschreef? Van Liesbeth List weten we het wel, maar wat heeft Kenau Simonsdochter met het eiland te maken? Hoe liep een ruzie met de Terschellingers om het spek van aangespoelde potvissen af?  Waarom hebben eilanders en bezoekers Vlieland zo lief en willen ze altijd terug naar het eiland?
Over dit alles zingt het Groningse ensemble VlieVocaal vrolijke en droevige liederen. Het programma voert sprongsgewijs door de geschiedenis en laat je in liederen horen wat je nog niet wist van het mooie eiland Vlieland.Vlievocaal bestaat uit vijf zangers: Marieke Bouma, Gera Nijhof, Olga Schoonheim, Cas Straatman (ook muzikaal leider en pianist) en Bert Suhlmann. Zij maken voor dit programma gebruik van bestaand door Cas bewerkt repertoire en hebben een aantal nummers zelf geschreven.


3 juli 2022 | 14.00 uur | Een muzikale middag met Pick’n’Shovel

Geannuleerd!!!

Zondagmiddag 3 juli is er in de Kerk van Engelbert een sfeervol optreden van de ol’times rootsband Pick’n’Shovel uit Drenthe. Fijne Americana en trainsongs zoals This train is bound for glory, Runaway train, Freight train, Train back home en Will the circle be unbroken. En dit alles gespeeld in de prachtige ambiance en akoestiek van de mooie oude kerk in Engelbert, levert een sfeervolle en mystieke belevenis.De band Pick’n’Shovel bestaat uit vijf muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in diverse genres. Ze hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke liefde voor Roots en Americana. Hun individuele muzikale achtergronden, zoals Bluegrass, Zydeco, Blues, Jazz, Klezmer, Country, Folk en The Beatles, komen samen in de unieke Pick’n’Shovel sound. 

Pick’n’Shovel speelt eigen repertoire, afgewisseld met Roots- en Americana klassiekers in een nieuwe eigen stijl. De instrumenten, bretels, petjes en de verhalen maken de Roots-ervaring compleet.

Toegang
Deze voorstelling is geannuleerd.


19 junil 2022 | 15.00 uur | Concert in de kerk van Engelbert

Concert

Op zondagmiddag 19 juni zal een “meezing-concert” worden gegeven in de kerk van Engelbert.
Het concert wordt verzorgd door Ien-ke Vos (sopraan), Joke Dorgelo (sopraan, dwarsfluit, melodica en percussie) en Wim Opgelder (piano en zang).
Zij zullen een selectie van ruim twintig  zelf geschreven liederen ten gehore brengen; alle teksten zijn van de hand van Ien-ke Vos, Wim Opgelder schreef er de muziek bij.

De liederen zijn geschreven voor de “Vieringen van Leven, Licht en Liefde”
die worden georganiseerd door “Lichtdenker”.
Deze organisatie heeft zich ten doel gesteld mensen een hart onder de riem te steken door positieve gedachten uit te dragen in een wereld die vaak bol staat van negativisme, en om mensen te bemoedigen als het leven zwaar voelt.

Lichtdenker is een jonge organisatie die niet-religieuze maar wel spirituele samenkomsten houdt in de drie Noordelijke provincies.

Ook op aanvraag worden samenkomsten en vieringen gehouden.
De liederen die Vos en Opgelder schrijven lenen zich bijzonder goed voor meezingen, en tijdens het concert in Engelbert krijgt het publiek daartoe dan ook volop de gelegenheid.
Vanuit de gedachte dat iedere tekst vraagt om een eigen muzikale benadering componeerde Wim Opgelder zijn muziek in een breed scala aan stijlen. Er zijn ballades, luisterliedjes en meditatieve liederen bij, maar ook volksliedachtige
melodieën, swingende en vrolijke liedjes.
Tussen de liederen door wordt e.e.a. verteld over de achtergrond van de liederen en de inhoud van de teksten.

Halverwege het programma is er pauze en kunt  u een kop koffie/thee of huisgemaakt gebak kopen a € 1,50 per consumptie.
Het concert begint om 15.00 uur, en de toegang bedraagt € 10,00 
Van harte welkom!

wimopgelder@hotmail.com
tel.nr. 06-52546395 (Wim) 


24 april 2022 | 11.00 uur | Koffieconcert

Overgebleven in Stad en Ommelanden.

Korte verhalen , liedjes en geprojecteerde tekeningen over van alles wat bewaard is gebleven in het Groninger landschap.

Een ongewone ontdekkingstocht waarin u uw omgeving op een andere manier leert kennen.

de eeuwenoude weg naar Winsum - een luchtwachttorenbij Warfhuizen - betonnen stekelvarkens aan de grens - een pakhuis om in te wonen - smalspoor voor kuilvoer - en nog veel meer ...

Uitvoerenden :
Nanne van der Werff : piano
Floor Pots zang
Fons van Wanroij voordracht en cello
Geert Schreuder geprojecteerde tekeningen
Donald van der Werff : gitaarEntree 12,50 euro
Reserveren 06 13 64 50 36


Kerk is een half uur van te voren open.  (geen pinapparaat aanwezig)

 


9 - 10 april 2022 | 10.30-16.00 uur | verkooptentoonstelling in de kerk van Engelbert

Verkooptentoonstelling van handgeschilderd
porselein in de kerk Van Engelbert

Mevrouw A. Fluks-H. uit Engelbert biedt diverse werkstukken te koop aan. De opbrengst van deze verkoop is voor de Stichting Oude Groninger Kerken. In het volgende stukje stelt mevrouw Fluks zich voor en vertelt ze hoe ze gekomen is tot het beschilderen van porselein.
Tijdens mijn jeugd op de boerderij in Noorddijk was er altijd iets te doen aan onderhoud, bijvoorbeeld verven. Dat deed ik graag. Toen wij in 1959 verhuisden naar de boerderij Landzicht te Oude Roodehaan was de verfkwast ook weer nodig. Als lid van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen afdeling Groningen volgde ik de cursus Hindelooper schilderkunst o.l.v. twee dames uit Friesland.Van kwast naar penseel!
Na de nodige ervaring kreeg ik de vraag of ik het van hen wilde overnemen. Na een goede voorbereiding heb ik jaren lang schilderlessen gegeven door de hele provincie. Omstreeks 1980 ging mijn interesse naar Porseleinschilderen en werd ik lid van het P.S.G., Porselein Schilder Genootschap. Dit is een landelijke vereniging, dat brengt met zich mee dat de bijeenkomsten meestal ver weg zijn.Vanaf 1997 woon ik op Nieuw Landzicht te Engelbert en nu schilder ik bij de schildergroep van Franca Hiddink te Engelbert. Wat je dichtbij kan krijgen moet je niet ver zoeken! Aquarelleren heeft momenteel mijn voorkeur. Ik aquarelleer o.a. kerken uit de provincie Groningen. Daarnaast ben ik ook veel bezig met porselein schilderen.
Inmiddels heb ik een grote verzameling werkstukken met beschilderd porselein, die ik graag zou willen exposeren en verkopen ten bate van de Stichting Oude Groninger Kerken.De verkoopexpositie is in de kerk van Engelbert, die ook bij de Stichting Oude Groninger Kerken hoort.

A. Fluks-H

Waar: Kerk, Engelberterweg 39, .
Wanneer: Zaterdag 9 april en zondag 10 april 2022 van 10.30 uur tot 16.00 uur.

Culturele Commissie Kerk Engelbert.

 


13 maart 2022 | 15.00 uur | Concert op historisch orgel en blokfluit

Graag nodigen wij u uit voor een bijzonder concert door Wim Diepenhorst en Jankees Braaksma op zondag 13 maart a.s. om 15.00 uur in de kerk van Engelbert, Engelberterweg 39, 9723EJ Groningen. Organist Wim Diepenhorst bespeelt het fraaie Quirico-orgel (gereconstrueerd naar een intarsia uit de late 15e eeuw) en begeleidt blokfluitist Jankees Braaksma met muziek vanaf ca. 1480, de ontstaanstijd van het oorspronkelijke orgel uit Siena.Op het programma staat muziek van o.a. Marco Antonio Cavazzoni, Jan van Lublin, the Mulliner Book, het Buxheimer Orgelbuch, Johannes Ockeghem en Josquin Desprez.

De kerk van Engelbert ligt op 8 km rijden ten oosten van de stad Groningen. De toegang, inclusief koffie en een consumptie, is gratis. Een bijdrage na afloop is welkom. Wilt u verzekerd zijn van een plaats: u kunt zich t/m 12 maart aanmelden via e-mail: jkbr@xs4all.nl

De kerk is niet zo groot, waardoor er een beperkt aantal luisteraars aanwezig kan zijn.

Het ´Quirico´ orgel was recent voor onderhoud in de werkplaats van Orgelmakerij van der Putten (Stapelmoor, Duitsland) en reist na dit concert met de Chileense organiste Catalina Vicens via het Orgelpark in Amsterdam (26 maart) naar Bologna. Het instrument krijgt daar een vaste plek in de Tagliavini-collectie in het Museo San Colombano, een van de grootste historische klaviercollecties in Europa. Catalina heeft het instrument in permanente bruikleen gekregen van de eigenaren uit Stiens. De bouwers van het instrument, Ingrid Noack en Winold van der Putten, zijn bij het concert aanwezig en zullen een en ander over deze zeer bijzondere reconstructie vertellen.

Graag tot 13 maart a.s.!
N.B.: DE COVID-RICHTLIJNEN DIE DAN GELDEN WORDEN GERESPECTEERD. HOUD DAAR S.V.P. REKENING MEE.

Wat:
Door wie:
Waar:
Datum:
Tijd:
Toegang:
Inclusief: 
concert op historisch orgel en blokfluit
Wim Diepenhorst en Jankees Braaksma
kerk Engelberterweg 39
zondag 13 maart 2022
aanvang 15:00 uur
gratis (vrijwillige bijdrage na afloop)
kopje koffie of thee met ambachtelijke lekkernij


zondag 27 februari 2022 | 15.00 uur |Lezing door Jacob Jolij, uit Engelbert

Wat is bewustzijn nou eigenlijk

Jacob Jolij is psycholoog: wetenschapper, schrijver en spreker en als onderzoeker verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2020 verscheen zijn boek "Wat is bewustzijn nou eigenlijk ". Wat is onze geest eigenlijk? Waar komt ons bewustzijn vandaan? Dit soort vragen houdt filosofen en wetenschappers al millennia bezig. Is onze geest een onsterfelijke ziel die huist in een sterfelijk lichaam of zijn wij misschien onderdeel van een groter 'kosmisch bewustzijn' ? In deze lezing komen onder andere aan de orde: helderziendheid, telepathie, parapsychologische verschijnselen, bijzonder toeval.Wij zijn verheugd Jacob in de kerk een podium te mogen bieden: het belooft een interessante middag te worden.

Aanvang 15.00 uur.
Toegang € 5,00
Toegang met koffie/thee met iets lekkers € 8,00

De dan geldende COVID regels worden in acht genomen.
Tonen van uw QR code is verplicht.


13 februari 2022 | 14.00 uur | Een muzikale middag met Pick’n’Shovel

Pick’n’Shovel Church Tour Concert

Midden in het dorp staat een oude kerk. Het is zondagmiddag. Een blinde man speelt een zigeunerwijsje op een concertina. Hij krijgt bijval van een tokkelende banjo, gevolgd door een gitaar, en een contrabas. Het zigeunerwijsje loopt over in een opzwepende train song.  Het publiek wordt, los van tijd en ruimte, meegevoerd op een muzikale treinreis door het zuiden van de Verenigde Staten van weleer. Langs uitgestrekte velden met wuivende katoenplanten, door stoffige dorpjes, langs rivieren en oude vervallen stationnetjes.

De Roots/Americana band Pick’n’Shovel uit Drenthe is in 2019 begonnen met hun “Church Tour” en treden op in oude kerkjes in het land. De band speelt traditioneel akoestisch en onversterkt, zoals de busking bands in de straten van Nashville. Dit geeft een authentieke klank en energieke ervaring: het publiek wil mee doen!De band Pick’n’Shovel bestaat uit vijf muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in diverse genres. Ze hebben elkaar gevonden in hun gezamenlijke liefde voor Roots en Americana. Hun individuele muzikale achtergronden, zoals Bluegrass, Zydeco, Blues, Jazz, Klezmer, Country, Folk en The Beatles, komen samen in de unieke Pick’n’Shovel sound. 

Pick’n’Shovel speelt eigen repertoire, afgewisseld met Roots- en Americana klassiekers in een nieuwe eigen stijl. De instrumenten, bretels, petjes en de verhalen maken de Roots-ervaring compleet.

Toegang
Aanvang 14.00 uur.
Tickets kosten 15 euro en zijn te bestellen via www.picknshovel.nl
De dan geldende covid voorschriften zullen worden nageleefd.

 


Oudere activiteiten...